Osobne stranice

Osobna stranica je mjesto na webu gdje si možemo dopustiti određene slobode. Ipak, osobne stranice su često prezentacija naših kvaliteta, pa je bitno dobro osmisliti način na koji se želimo prikazati.

Mnogi tvrde da je njihova osobna stranica mjesto na kojem “mogu raditi ono što oni hoće”. Međutim, svaki vlasnik priželjkuje određeni broj posjetioca/čitatelja, a često stranice služe za osobnu promociju u ovom ili onom obliku, bez obzira da li se radi o šarenim (i često neukusnim) stranicama teenagera, koji želi veću popularnost u svom razredu, ili pak o osobnim stranicama osobe koja traži posao, pa prezentira svoje iskustvo i znanje na osobnoj web stranici. U nastavku ćemo dati smjernice za izradu stranica iz ove “ozbiljnije” skupine.

Poželjan sadržaj

Sadržaj osobnih web stranica u svrhu vlastite promocije trebao bi uključivati:

  • naslovnu stranicu sa kratkim pregledom i uputstvima o tome što se nalazi na ostalim stranicama
  • stranicu sa pregledom dosadašnjih zaposlenja, radova ili projekata (službena razina informacija)
  • stranicu sa hobijima i interesima nevezanim za konkretno traženje posla ili primarno zanimanje (prisnija razina informacija)
  • životopis ili resume kao .PDF, odnosno .DOC datoteka pripremljena za download (najbolje oba formata)
  • stranicu sa adresom i/ili brojem telefona i e-mail adresom

Osobni stavovi

Na “službenim” osobnim stranicama izbjegavajte izražavanje svojih političkih ili vjerskih stavova nebitnih za vašu karijeru. Nikako ne vrijeđajte konkurenciju (bilo osobe, bilo poduzeća) ili javne ustanove i poduzeća. Nikad ne znate od kojeg od njih možete dobiti ponudu za posao ili ćete zatrebati neku uslugu.

Dizajn stranica

Ako stvarno niste profesionalac u tome, prepustite izradu osobnih stranica dizajneru ili studiju koji zna kako se to radi. Često ljudi razmišljaju—“bolje da napravim sam, ionako ja znam kako ću se najbolje prezentirati”. Obično to rezultira neprofesionalnim izgledom i neprikladnom vizualnom prezentacijom, a koju će smatrati lijepom i simpatičnom tek uži krug rodbine i prijatelja.

Ako vas vaš dizajner savjetuje da ne uključite Flash ili neku drugu neadekvatnu tehnologiju, poslušajte ga i ne inzistirajte na tome—on zna zašto vam je to sugerirao. Ukoliko ipak ustrajete na svojim idejama, znajte da ste za potencijalni neuspjeh sami krivi. Najbolje je da se vi pobrinete za sadržaj, a vizualno oblikovanje prepustite dizajneru.

vrh

Izdvajamo

Kako korektno napisati e-mail?
Bilo da šaljete e-mail prijatelju ili poslovnom suradniku, dobro je znati nekoliko pravila.
Download netiquette pravila
Spremite netiquette pravila (PDF 41kB) na vaše računalo. Za pregled PDF datoteka potrebno je instalirati besplatni Adobe Reader.
Pitanja i prijedlozi
Ako imate ideje koje bi unaprijedile ove stranice, javite nam se.

Powered by +Plus hosting | in partnership with mi3dot.org