Proširene smjernice za sudjelovanje u mailing listama

Nova i proširena pravila za sudjelovanje na mailing listama.

Slanje e-mail poruke u čistom tekstu (plain text)

U mailing listama HTML e-mail poruke su nepoželjne iz više razloga:

  1. Nema potrebe: krajnja svrha je komunikacija poruke, tekst u raznim bojama ili animirane gif slikice nisu potrebne.
  2. Neki korisnici možda nisu u mogućnosti pročitati HTML poruku, ne samo zbog boje ili različitog fonta, nego baš zbog HTML jezika.
  3. HTML e-mail poruke su odličan način za brzo rasprostranjivanje virusa preko elektroničke poste, pogotovo zahvaljujući mail clientima koji po defaultu šalju HTML formatirane poruke.

Ako imate potrebu za podcrtavanjem nečega možete u plain textu to _ovako_ učiniti, ili *ovako* za bold.

Subjekt e-mail poruke

Subjekt e-mail poruke mora biti jasan, kratak i mora opisati tematiku e-mail poruke.

Potpis

Vrlo je važno da svatko zna tko je napisao e-mail poruku, zato se na dnu svake e-mail poruke potpišite vašim pravim imenom ili nickom.

Poštujte tematiku razgovora

Kada odgovarate na neku e-mail poruku uvijek se držite tematike razgovora. Ako razgovor izađe iz početne tematike dobro je promjeniti subjekt pa na kraju dodati stari, npr: “novi subject (prije: stari subject)".

Ipak, nemojte često upotrebljavati promjenu tematike.

Nemojte odgovarati na e-mail poruku jedne tematike da biste počeli novu tematiku. Naime, iako mjenjate subjekt pošiljke i obrišete sav tekst da upišete vaš, odgovor uvijek ostaje odgovor! Započinjanje tematike na takav način često poremeti većinu e-mail clienta pa je nemoguće slijediti duge tematike.

Pripazite da vaš client pri odgovoru doda “Re: ” prije subjekta kada odgovarate na e-mail poruku. Važno je da to bude baš “Re: ” a ne “R:” ili “R: ” zbog automatizma većine mail programa. Nemojte brinuti, ozbiljan client to čini automatski.

Mailing liste nisu privatne

Ako želite pisati o nečemu što nije u vezi sa korisnicima mailing listeili kada se želi pisati o “privatnim stvarima” pišite direktno onome kome je to i namjenjeno, privatno.

Nemojte pisati cijeli tekst VELIKIM SLOVIMA

Na netu pisati velikim slovima znači DERATI SE; možete pisati velikim slovima eventualno naslove unutar e-mail poruke.

Rijetka upotreba privitka

Obično privitci nisu poželjni unutar mailing lista; ako baš morate poslati neki privitak pobrinite se da komprimirate isti, te tako smanjite veličinu datoteke (poželjni formati su .bz2, .gz, .rar i .zip). Znajte da nemaju svi broadband internet vezu (xDSL).

Izbjegavajte slova sa naglascima (akcentima)

Neki e-mail clienti mogu loše vizualizirati slova sa naglascima ili iz seta “specijalnih slova/simbola", pa je bolje takva slova ne upotrebljavati.

Naučite kako citirati tekst na koji odgovarate (quoting)

Imajte uvijek na umu da cijelokupan tekst vašeg odgovora mora biti razumljiv, čak i u cijelokupnom kontekstu u kojem se nalazi. Naprimijer, odgovor na prijašnji e-mail ili dio e-maila mora da sadrži citat na koji se odgovara, tako da onaj tko citira može lakše razumijeti i slijediti diskusiju.

Korektan quoting mora sadržavati citat iznad vlastitih komentara. Poželjno je isprekidati originalan tekst i odgovoriti na citate komad po komad.

Ispred citiranog teksta trebao bi stajati znak “> ” da bi se ga razlikovao od odgovora. Naprimijer:

---
> Mislim da je najbolje pivo spaten...
Imas pravo! I meni je najbolje!

> …niti union nije toliko lose. Nadam se da se zezas. —

I u ovom slučaju dobar mail client će se pobrinuti za vaše odgovore i ubaciti “> ” ispred teksta na koji odgovarate, jednostavno ostavljajući vam samo brigu da izbacite tekst koji ne želite komentirati.

Pripazite da ne ostavite previše ili premalo citiranog teksta; tekst koji nema veze sa vašim odgovorom ili vaš odgovor na prekratak citat može biti teško razumljiv za ostale čitatelje.

Linije dužine 72 slova/simbola

Da bi se korektno citiralo vaš tekst, dužina svake linije nesmije biti preko 72 simbola. “> ” sadrži dva simbola (">” i razmak), i ako ih zbrojimo sa 72 dobijemo 74, a ako netko želi citirati tekst sa dvije poruke ili više, već smo na 76 ili pak 78 simbola.

Linije preko 80 simbola nisu poželjne. Naime, neki terminali ih ne prikazuju.

I u ovom slučaju, dobar mail client automatski reže linije preko 72 simbola, a u nekim mail clientima se ipak mora postaviti da to čine.

vrh

Izdvajamo

Kako korektno napisati e-mail?
Bilo da šaljete e-mail prijatelju ili poslovnom suradniku, dobro je znati nekoliko pravila.
Download netiquette pravila
Spremite netiquette pravila (PDF 41kB) na vaše računalo. Za pregled PDF datoteka potrebno je instalirati besplatni Adobe Reader.
Pitanja i prijedlozi
Ako imate ideje koje bi unaprijedile ove stranice, javite nam se.

Powered by +Plus hosting | in partnership with mi3dot.org