Latest Post

Hoće li računala preuzeti naše poslove u budućnosti? Karakterne osobine uspješnog poduzetnika

Najjužniji hrvatski grad Dubrovnik nadaleko je poznat po svojim znamenitostima i atrakcijama koje iz godine u godinu privlače sve veći broj turista iz raznih dijelova svijeta. Neki od najvažnijih razloga zbog kojih je Dubrovnik poznat svakako su njegove povijesne znamenitosti, odnosno njegova kulturna baština. Ipak, u posljednje vrijeme turiste privlači i sve bolja gastronomska i ugostiteljska ponuda te broj slavnih koji dolazi u Dubrovnik na svoje godišnje odmore.

Isto tako, važan motivator za dolazak brojnih turista u Dubrovnik svakako je i njegova prisutnost na svjetskim filmskim platnima i malim ekranima, posebno od kada se pojavio kao kulisa nadaleko poznate serije Igre prijestolja.

Obrana grada

Jedan od najprepoznatljivijih simbola grada Dubrovnika svakako su njegove zidine s tvrđavama koje okružuju staru gradsku jezgru. Naime, dubrovačke zidine su jedan od najočuvanijih fortifikacijskih sustava u Europi, a duge su 1940 metara, imaju pet tvrđava i 16 kula i bastiona.

Dubrovačke zidine moguće je posjetiti tijekom cijele godine pa tako u bilo kojem razdoblju u godini možete upoznati ove impozantne građevine koje su služile za obranu Dubrovačke Republike.

Prošetajte omiljenim šetalištem

Nakon obilaska dubrovačkih zidina, kako biste najbolje upoznali grad Dubrovnik, možete se spustiti na omiljeno šetalište svih Dubrovčana i gostiju, a to je Stradun. Stradun ili ulica Placa glavni je otvoreni prostor, mjesto svih velikih dubrovačkih pučkih svečanosti i procesija, kao što je slavna, na UNESCO-vu listu uvrštena, procesija svetoga Vlaha.

Za sve ljubitelje prirode

Ako ste turist kojeg više od kulturnih zanimaju prirodne znamenitosti, onda je posjet otoku Lokrumu odličan izbor za vas. Legenda kaže da je upravo na njemu Rikard Lavljeg Srca spašen od brodoloma zbog čega se zarekao da će na tom mjestu izgraditi crkvu. Ipak, crkvu je kasnije izgradio u samom gradu Dubrovniku na čemu su mu građani bili vrlo zahvalni.

Otok Lokrum danas se smatra prirodnim rezervatom, a tradicija uređenja vrtova, staza i šetnica na njemu započela je u 19. stoljeću kada je otok kupio Maksimilijan Habsburški. Biljke posađene na Lokrumu potječu iz Australije i Južne Amerike, a posjeduje i jezero koje je povezano s otvorenim morem, pogodnim za kupanje djece i neplivača.

Ujedinjenje kulturne i prirodne baštine

Za sve one posjetitelje grada Dubrovnika koje podjednako zanimaju prirodna i kulturna bogatstva ovoga grada, lokacija koju moraju posjetiti je Tresteno. Tresteno je smješteno 20ak kilometara istočno od Dubrovnika, a u njemu je smješten jedini arboretum na jadranskoj obali. Ovaj arboretum ujedinjuje kulturna i prirodna dobra ovoga kraja jer je bogat povijesnim perivojima, ali i sredozemnim i egzotičnim vrstama biljaka zbog čega je i zaštićen kao spomenik vrtne arhitekture.

Upravo zbog svih nabrojanih blagodati arboretuma Tresteno, uživanje u prirodnim i kulturnim dobrima je zajamčeno pa se isplati otići nekoliko kilometara izvan samoga grada kako bi se posjetila i ova predivna atrakcija.