Latest Post

Hoće li računala preuzeti naše poslove u budućnosti? Karakterne osobine uspješnog poduzetnika

Istraživanja su pokazala da je poduzetnička klima iz godine u godinu sve bolja te da se sve veći broj ljudi odlučuje na pokretanje vlastitog posla. Čak i prije pandemije, a posebno tijekom nje, sve veći dio poslovanja okrenuo se online obliku zbog čega se počeo otvarati sve veći broj online tvrtki, odnosno tvrtki koje se bave prodajom ili drugim vidom poslovanja posredstvom interneta.

S obzirom na to da je pandemija zaustavila normalna gospodarska i ekonomska kretanja koja su se nekada odvijala obavljanjem poslova uživo, prebacivanje na online model poslovanja nimalo ne čudi. Ako ste zainteresirani za pokretanje online poslovanja, u nastavku vam donosimo nekoliko korisnih savjeta vezanih upravo uz to.

Napravite istraživanje

Prije pokretanja online, ali i svakog drugog oblika poslovanja, vrlo je važno na početku odrediti ciljanu skupinu za ono čime ćete baviti, odnosno treba razmisliti koja je to skupina koja će najviše koristiti i kupovati vaše proizvode. S obzirom na to da je internet ogromno tržište na kojem postoji velik broj proizvoda, od velike je važnosti ponuditi točno određenoj skupini određene proizvode. Tek one najveće tvrtke mogu nuditi velik broj proizvoda i to za sve korisnike, dok se na početku poslovanja, posebno onog s manjim budžetom, treba fokusirati samo na jednu skupinu.

Kada je riječ o samim proizvodima ili uslugama, fokusirajte se na ono što vas osobno veseli i što volite raditi, a ciljanu skupinu ćete sigurno pronaći jer ne postoji proizvod koji nema svoje kupce.

Planiranje je pola posla

Kada ste odredili koji proizvod ili uslugu ćete ponuditi tržištu i kojem dijelu tržišta, tada je vrlo važno napraviti dobar poslovni plan na kojem će se temeljiti vaše poslovanje. Kreiranje poslovnog plana vrlo je bitno kako biste u svakom trenutku mogli pratiti razvoj svog poslovanja, njegovo kretanje prema zadanom cilju, ali i sami cilj poslovanja.

S obzirom na to da je pisanje poslovnog plana kompleksno te nije nešto što mogu napisati oni koji su u tome neiskusni, preporuča se da za pisanje istog konzultirate stručnjake. Oni posjeduju iskustva i znanja i koji će vam pomoći na napravite racionalan i ostvariv poslovni plan.

Testirajte svoju ideju i plan

Kako biste bili sigurni, onoliko koliko je realno očekivati od nečega što se tek pokreće, da će vaše online poslovanje biti dobro prihvaćeno te da je vaš poslovi plan dobro napravljen, važno je testirati ga. Upravo kroz mogućnost testiranja tržišta te uvida u sve potencijalne prepreke na koje možete naići, vidimo dobrobiti online poslovanja.Tijekom testiranja tržišta, uvidjet ćete zanimaju li vaši proizvodi ili usluge klijente ili ne pa ćete sukladno tome svoje ideje i planove modificirati kako biste se prilagodili tržištu i kako bi vaše online poslovanje uspjelo.

Budite autentični

Iako je temelj svakog poslovanja ideja, ona ne mora nužno biti najoriginalnija na svijetu, ne morate korisnicima pružiti neki nikad viđen proizvod ili uslugu, ali je ključno da ih prikažete na originalan i kreativan način kako biste ih privukli. Naime, dokazano je da uspješnost određenog projekta i poslovanja ovisi o uspješnosti realizacije početne ideje čime se uvijek morate voditi.

Kako bi vaš proizvod ili usluga te način vaše realizacije bili što vidljiviji korisnicima, svakako razmislite i o oglašavanju putem društvenih mreža koje su danas najbolji način promocije. Na taj ćete način svoj proizvod ponuditi većem broju korisnika, a financijski će biti puno povoljnije od klasične promocije.