Latest Post

Hoće li računala preuzeti naše poslove u budućnosti? Karakterne osobine uspješnog poduzetnika

U posljednjih petnaestak godina rad na računalima postao je nužnost u brojnim poslovima pa je tako polako ulazio i u domove brojnih ljudi. U početku smo uglavnom imali samo jedan model računala, to su bila stolna računala, a kasnije su izumljena prijenosna računala koja su svojim dimenzijama, svojom kompaktnošću i prenosivošću uvelike olakšala korištenje ove tehnologije na putu.

Digitalizacijom i većom rasprostranjenošću interneta, računala su postala sve potrebnija za izvršavanje brojnih zadataka čime su obavljanje istih i znatno olakšali za mnoge.

Za one u nedoumici

Kada govorimo o stolnim računalima, popularno zvanim PC računalima (engl. personal computer)  ili osobnim računalima te laptopima odnosno prijenosnim računalima, tada se brojni korisnici prilikom kupnje ne mogu odlučiti koji odabrati.

Odluka o odabiru stolnog računala ili prijenosnog računala ovisi o svakom pojedinom korisniku, njegovim potrebama, željama i mogućnostima stoga vam u nastavku donosimo karakteristike jednih i drugih kako biste se mogli lakše odlučiti. Ali i kako bi vaša odluka bila idealna s obzirom na vaše trenutne potrebe.

Stolna računala kao najbolji izbor mnogih

Stolna su računala prva ušla u upotrebu, kako u poslovne, tako i u privatne svrhe. Kao što im samo ime kaže, bila su namijenjena upotrebi isključivo na stolovima, odnosno bila su statična. Tome je tako prvenstveno iz tehničkih razloga, odnosno zbog njihovih sastavnica koje su bile većih dimenzija zbog čega je stolno računalo moralo imati kućište u kojem će biti smješteni procesor, matična i grafička ploča i sve ostale komponente. Odvojeno od kućišta nalazio se monitor, a zatim i tipkovnica, zvučnici i miš, a svi su oni ponovno bili spojeni na kućište.

Prednost stolnih računala i onda i danas svakako se sastoji u njihovoj mogućnosti pohrane velikog broja datoteka, jačem procesoru, ali i boljoj grafici. Zbog jačeg procesora, stolna računala mogu tako primjerice pokretati zahtjevne video igre. Još jedna prednost stolnih računala sastoji se i tome da se, zbog konstantne priključenosti na električno napajanje, nikada ne mogu isprazniti kao primjerice prijenosna računala. Nedostatak stolnih računala je nemogućnost njihovog lakog transporta i potreba za napajanjem.

Računalo na putu

Nešto noviji izum od stolnih računala su svakako prijenosna računala, popularno zvani laptopi. Njihova prva prednost vidljiva je i iz njihovog imena, a to je mogućnost njihovog prenošenja gdje god i kad god je vama to potrebno. Osim što su prenosiva, posebno ona novije generacije, vrlo su kompaktna i lagana čime je njihovo prenošenje dodatno olakšana. U tom smislu laptopi su odličan izbor za sve one kojima računalo treba dok su u pokretu poput poslovnih ljudi, učenika, studenata i drugih.

Prijenosna računala će najbolje služiti za čitanje, pisanje, slanje e-pošte, reprodukciju glazbe i videozapisa, dok će oni nešto slabiji modeli kompleksnije poslove poput igranja zahtjevnih i kompleksnih video igara, montiranja videozapisa i slično odrađivati nešto teže. Ono što je također njihov nedostatak je trajnost njihove baterije koja se razlikuje od modela do modela.

Nema pobjednika u izboru najbolje vrste računala

Usporedimo li performanse stolnih i prijenosnih računala, tada ne može izreći jasan sud o tome koji od njih je bolji. Tome je tako zbog toga što zaista u ovoj usporedbi nema jednoznačnog pobjednika, da bismo znali koji od njih kupiti i koji je „bolji“ najprije moramo postaviti kriterije koje moraju zadovoljavati. Tako će nekom gameru ili grafičkom dizajneru stolna računala biti idealan izbor, dok će studentu ili učeniku to biti prijenosno računalo.

Dakle, možemo reći da ispravnu odluku o kupnji stolnog ili prijenosnog računala možete donijeti samo vi i to na temelju svojih potreba