Latest Post

Hoće li računala preuzeti naše poslove u budućnosti? Karakterne osobine uspješnog poduzetnika

Jedan od najpoznatijih svjetskih poduzetnika svakako je američki poduzetnik Jeff Bezos, osnivač tvrtke Amazon. To je najveći svjetski servis za online trgovinu na kojoj se može naći velik broj proizvoda iz različitih kategorija. S Amazonom su također povezani i drugi online servisi koji se bave online trgovinom.

Tvrtku Amazon Jeff Bezos osnovao je davne 1994. godine, a 2017. godine proglašen je najbogatijim čovjekom na svijetu čime je oduzeo to mjesto do tada vodećem Bill Gatesu. Razlog tolikog Bezosovog uspjeha je nagli porast Amazonovih dionica. Osim u online trgovinu i njegove platforme, Jeff Bezos poznat je i po svojim značajnim ulaganjima u svemirsku tehnologiju i medijske kuće zbog čega je 2013. godine kupio američki list Washington Post.

Stalne kontroverze

Osim velikog uspjeha, slave i novca, Jeffa Bezosa prati i velik broj kontroverzi vezanih uz njegovo poslovanje, njegova ulaganja, ali i iskorištavanje vlastitog utjecaja. U posljednje vrijeme sve je veći broj medijskih napisa o tome na koji način Bezos posluje te u koje sve svrhe iskorištava svoj utjecaj.

Zbog toga se Jeffa Bezosa u posljednje vrijeme naziva jednim od najkontroverznijih svjetskih poduzetnika o kojem pišu svi svjetski časopisi i koji puni stupce društvenih medija.

Mike Maguire, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

Odlazak u svemir

Kada govorimo o kontroverzama koje su vezane uz Jeffa Bezosa, jedna od najvećih vezana je uz njegov odlazak u svemir. Naime, njegova tvrtka Blue Origin počela je izrađivati suborbitalni brod koji bi služio za transportiranje znanstvenika u svemir u svrhu otkrivanja novih podataka i informacija o istom. Ipak, Bezos je ovo iskoristio u privatne svrhe pa je tako u srpnju 2021. godine kao najbogatija osoba na svijetu sjeo na prvi javni svemirski let i lansirao se u svemir zbog vlastitog zadovoljstva.

Ovaj njegov potez snažno je odjeknuo u javnosti da gotovo da nije postojala osoba koja u javnom prostoru nije iznijela svoj negativan stav o ovom potezu Jeffa Bezosa. Urednik Ars Tehnica Eric Berger osudio je ovakav čin i nazvao ga kritikom komercijalnog javnog prostora koju iskorištavaju oni povlašteni i njihovi prijatelji, pri čemu se ozbiljni strojevi kao što je orbitalni brod percipiraju kao vlastita igračka, što svakako nije slučaj.

Aroner123, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Plaćeno novcem djelatnika

Osim nepromišljenog i krajnje nepotrebnog odlaska Jeffa Bezosa u svemir zbog vlastitog zadovoljstva pri čemu za to nije platio ni 1 % poreza, ovaj najbogatiji svjetski poduzetnik našao se na meti brojnih kritika koje se odnose na to da su taj izlet u svemir platili ni više ni manje nego djelatnici Amazona koji su uvelike oštećeni. Naime, djelatnici Amazona imaju vrlo niske plaće, zabranjeno im je udruživanje u sindikat, rade u nehumanim radnim uvjetima, a pritom nemaju ni zdravstveno osiguranje koje bi ih zaštitilo tijekom pandemije.

Osim tvrdnje da su Bezosov put u svemir platili djelatnici njegove tvrtke, brojni smatraju kako su ga platili i  Amazonovi kupci. Naime, brojni ekonomski stručnjaci smatraju da Amazon zlorabi svoju tržišnu moć kako bi naštetio malim tvrtkama pri čemu ima veliku dobit koja je zapravo i zaslužna za Bezosovo bogatstvo zbog kojeg ima sve privilegije.

Bez obzira na sve navedene tvrdnje i kritike, neosporna je činjenica da je Jeff Bezos uspio u vrlo kratko vrijeme stvoriti veliko poslovno carstvo i bogatstvo koje ga je dovelo na Forbesovu ljestvicu najbogatijih ljudi svijeta.

Neki će na njega gledati kao na idola, dok će uvijek biti i onih koji će biti kritični prema njemu i njegovom radu.