Latest Post

Hoće li računala preuzeti naše poslove u budućnosti? Karakterne osobine uspješnog poduzetnika

Pod pojmom pismenosti podrazumijevaju se sve one vještine vezane uz čitanje i pisanje koje djeca uče od malih nogu u školi. Razvoj interneta doveo je do potrebe za učenjem nove vrste pismenosti, tzv. digitalne pismenosti. Riječ je o vrlo širokom pojmu koji podrazumijeva poznavanje osnovnih vještina rada na računalu i služenja internetom. U to spada i znanje korištenja nekih jednostavnih programa za obradu teksta tablica, fotografija, kao i znanje o korištenju internetskih preglednika, pregledavanje i slanje e-pošte, komunikacija putem interneta i slično.

Novije generacije učenika će većinu tih znanja usvojiti već kroz svoje osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, no ima i onih nešto starijih u čije vrijeme, odnosno kada su išli u školu, sve to još nije bilo toliko razvijeno. Srećom, danas se na internetu mogu pronaći brojni online tečajevi gdje iz svog vlastitog doma možete prisustvovati tečaju te naučiti sve o digitalnoj pismenosti.

Coursera online tečaj digitalne pismenosti

Coursera (https://www.coursera.org/) je jedan od predvodnika kada su u pitanju platforme za online tečajeve. Na ovoj platformi možete na jednom mjestu pronaći vrlo veliki broj tečajeva iz brojnih područja, a ono po čemu je mnogi hvale su upravo osobe koje vode te tečajeve. Riječ je o ljudima koji su stručni za to područje, a korisnici ih također mogu ocijeniti što daje još jednu dodatnu sigurnost u njihovu stručnost. 

Tečaj digitalne pismenosti koji možete pronaći na ovoj platformi nudi HSE sveučilište pa će se za prenošenje znanja pobrinuti čak 10 iskusnih predavača. Riječ je o tečaju u kojem ćete korak po korak proći sve potrebne stvari koje će vam pomoći da ste što bolje snađete u digitalnom svijetu. Ovaj tečaj je prilagođen svim korisnicima bez obzira na razinu znanja pa će biti obrađeno sve od samih početaka korištenja računala i interneta pa sve do naprednih mogućnosti koje vam oni pružaju.

Naučite više o digitalnoj pismenosti uz pomoć Microsofta

Mnogi će na spomen Microsofta odmah pomisliti na operativni sustav Windows po kojem su svakako i najpoznatiji. No, oni se bave i brojnim drugim stvarima, a budući da je za korištenje njihovih proizvoda potrebna digitalna pismenost, ne čudi što oni također nude i online tečaj kako biste ovladali svim potrebnim vještinama. Nakon što prođete njihov tečaj digitalne pismenosti, trebali biste naučiti osnove korištenja njihovih najpoznatijih uredskih programa (Word, Excel, PowerPoint) kao i ovladati raznim tehnikama pretraživanja interneta i korištenja raznih internetskih servisa. 

Microsoft svoje online tečajeve digitalne pismenosti (https://www.microsoft.com/en-us/digital-literacy) nudi na više jezika, no hrvatski još uvijek nije među njima tako da ćete se morati odlučiti za tečaj na engleskom ili nekom od drugih jezika u ponudi.

Udemy online tečajevi

Udemy (https://www.udemy.com/) je još jedna od poznatih platformi na kojoj možete pronaći brojne tečajeve. Između brojnih tečajeva koje nude, možete pronaći i one vezane uz digitalnu pismenost. Jedan od takvih popularnijih tečajeva na toj platformi je onaj koji je osmislio Todd McLeod i koji će vam omogućiti da saznate brojne stvari vezane uz digitalnu pismenost oko računala, Windows operativnog sustava i interneta. Ovaj tečaj dostupan je u više lekcija koje dolaze u obliku visokokvalitetnih videozapisa. To je odličan način učenja jer tako uvijek možete videozapis pauzirati po potrebi te ga nastaviti reproducirati kad želite.

Bez obzira za koji od ovih navedenih opcija se odlučite, ovi tečajevi će vam pomoći da saznate puno toga o digitalnoj pismenosti, a na vama je da nakon toga dalje istražujete i nadograđujete stečeno znanje.