Latest Post

Hoće li računala preuzeti naše poslove u budućnosti? Karakterne osobine uspješnog poduzetnika

Poznato je da se ljudi dijele na one sklone avanturama i one koji se u avanture rijetko ili čak nikada ne upuštaju. Svi oni željni avanture neprestano tragaju za inspiracijom i mjestima koje bi mogli posjetiti na svojim idućim putovanjima. Najčešće se inspiracija pronalazi u razgovoru s istomišljenicima tijekom kojih se razmjenjuju iskustva i doživljaji s putovanja, no inspiracija se može pronaći i u raznim dokumentarnim filmovima vezanim uz putovanja.

Većina takvih filmova može se pronaći na internetskim platformama koje nude filmske sadržaje. Kako bismo vas inspirirali, u nastavku donosimo popis dokumentarnih filmova koje mora pogledati svaki zaljubljenik u putovanja.

Raj za nepce

S obzirom da je poznato kako je gastronomija jedan od ključnih motivatora za sve ljubitelje putovanja, preporuka za odličan film iz ovog žanra ide filmu Street food iz 2019. godine koji predstavlja brojne talentirane street food kuhare iz cijeloga svijeta. Iako se većina putovanja, a samim time i putoholičara temelji na konvencionalnoj restoranskoj ponudi hrane i pića, ovaj film fokus stavlja na hranu pripremljenu na ulici, hranu putem koje se najbolje upoznaju tradicija, kultura i duh pojedinog naroda.

Ovaj dokumentarni film u svakoj sezoni prati jednu regiju u svijetu čija hrana se potom predstavlja pa je tako u prvoj sezoni predstavljena steeet food gastronomija azijskih zemalja.

Dokumentarni film o zemlji izlazećeg Sunca

Još jedan od filmova koji tematizira gastronomiju, ali i kulturu jedne zemlje je dokumentarni film Jiro Dreams of Sushi iz 2011. godine. Osoba čiji život prati ovaj dokumentarni film je 85-godišnji sushi majstor Jiro Ono. Naime, Jiro Ono vlasnik je malog restorana u Tokiju koji ima tek desetak stolova, a prvi je na svijetu koji je osvojio čak tri Michelinove zvjezdice izvrsnosti.

Film na vrlo poetičan način prikazuje Jirovu potragu za savršenstvom koja je prerasla u opsesiju koja je, osim na posao, uvelike utjecala i na njegove privatne odnose. Osim Jirovog života, gledateljima donosi uvid i u predivnu japansku kulturu.

Potaknuti fenomenom i željom

Još jedan predivan avanturistički film koji je osvojio srca brojnih gledatelja je i film Under the Arctic Sky iz 2017. godine koji prati avanturu šest surfera koji su odlučili surfati tijekom snažne oluje na Islandu. Osim same avanture surfanja po lošem i nepovoljnom vremenu, protagonisti ovog filma motivirani su na ovaj pothvat te se žele upustiti u još jednu avanturu, a to je surfanje tijekom pojave prirodnog fenomena zvanog polarna svjetlost.

Još jedan dokumentarni film vezan uz putovanja i sklonost avanturizmu je i dokumentarni film Pedal the World iz 2015. godine koji prikazuje razdoblje od jedne godine tijekom kojeg Nijemac Felix Starck putuje 18 000 kilometara prolazeći kroz 22 zemlje.

Hvalevrijedan pothvat

Posljednja preporuka dokumentarnog filma koji moraju pogledati svi zaljubljenici u putovanja ide filmu Virunga iz 2015. godine koji na svjetlo dana iznosi goruću temu, a to je borba i žrtvovanje rendžera u Kongu. Oni svakodnevno riskiraju svoje živote kako bi spasili nacionalni park u kojem žive ugrožene vrste gorila. Osim o putovanjima i iskustvima u Kongu ovaj film može motivirati na promišljanje o gorućim problemima.