Latest Post

Hoće li računala preuzeti naše poslove u budućnosti? Karakterne osobine uspješnog poduzetnika

Svi znamo kako su putovanja vrlo složen proces koji treba dobro organizirati, bez obzira radi li se o duljim ili kraćim putovanjima. S obzirom na to da su putovanja nerijetko stresna i neizvjesna, dobro je na vrijeme se pripremiti kako bi vaše iskustvo putovanja bilo što bolje te kako biste se tijekom istog mogli opustiti i odmoriti.

Upravo zbog toga u nastavku donosimo nekoliko dobrih i važnih savjeta koje biste trebali poslušati kako bi vaš put protekao što bolje i ugodnije.

Mislite o novcu

S obzirom na to da je novac tijekom svakog putovanja nužan, osim toga da pripremite novac u valuti plaćanja koja vrijedi za državu u koju putujete, vrlo je važno ne zaboraviti na putovanje ponijeti gotovinu i bankovne kartice.

Kako biste bili sigurni da ćete moći neometano plaćati tijekom svog putovanja, prije putovanja se svakako informirajte u svojoj banci možete li sa svojom postojećom karticom neometano plaćati usluge u inozemstvu.

Kada je riječ o nošenju gotovine, nju je uvijek dobro rasporediti na nekoliko različitih mjesta.

Ono najnužnije

Pored novca tijekom putovanja će vam naravno trebati i vaši dokumenti, koji su naravno važeći i koje ste na vrijeme produžili. Kako biste se i u ovom slučaju zaštitili u slučaju gubitka, dobro je skenirati svoje osobne dokumente poput osobne iskaznice ili putovnice te ih imati kopirane ili pak skenirane i poslane na vlastiti pretinac e-pošte.

Na navedeni način ćete u slučaju potrebe uvelike olakšati službama potragu za vašim dokumentima, poništavanje istih, ali i ishođenje novih.

Budite racionalni

Najveći problem kod putovanja svima stvara pakiranje, neovisno o tome tijekom kojeg godišnjeg doba se putuje te na koju destinaciju se ide – ljudi uvijek nose previše stvari. Kako biste si olakšali putovanje, težinu kofera, ali i živce tijekom pakiranja, trebate racionalno razmisliti o tome gdje idete, što ćete raditi na putovanju i što će vam zaista trebati.

Jedan od savjeta je da unaprijed složite kombinacije koje ćete nositi kako ne biste nosili previše sličnih komada odjeće od kojih ćete vjerojatno obući samo jedan.

Važne stvari pakirajte sa sobom

Osim odjeće, dokumenata i novca, vrlo je važno ne zaboraviti ponijeti one osnovne stvari koje su vam potrebne za normalno funkcioniranje. Nekada su to bili samo lijekovi, a danas je uz nji i punjač za telefon. Preporuka je da se ove stvari uvijek nose u ručnoj prtljazi tako da su vam uvijek na dohvat ruke.

Kada je riječ o punjačima, savjetuje se i nošenje rezervne baterije. Što se tiče lijekova, obavezno je sa sobom nositi svoju redovitu terapiju, a savjetuje se i nošenje nekoliko „univerzalnih“ lijekova poput lijekova protiv bolova i mučnine te stvari poput insekticida i dezinfekcijskog sredstva.

Sigurnosna upozorenja

Kada ste se spakirali i spremili za put ključno je učiniti sve kako bi putovanje proteklo dobro i iz sigurnosnog aspekta. Prvenstveno tu govorimo o označavanju vašeg kovčega kako se isti ne bi izgubio, a vi proveli nekoliko dana bez svojih stvari.

Isto tako, kada dođete na destinaciju, nužno je paziti na svoje stvari, pogotovo vrijednosti poput novca, dokumenata ili nakita. Ako ipak dođe do njihovog gubitkaili krađe, nužno je nestanak odmah prijaviti najbližoj policijskoj postaji.