Latest Post

Hoće li računala preuzeti naše poslove u budućnosti? Karakterne osobine uspješnog poduzetnika

Mnogi korisnici koji su novi na internetu i koji još ne znaju toliko o načinu na koji internet funkcionira, nisu niti svjesni opasnosti koje ih sve vrebaju. Jedna od tema koja je vrlo bitna odnosi na na privatnost na internetu, odnosno o tome koliko su vaši podaci stvarno privatni kada koristite razne internetske usluge. Tu se misli na osobne podatke, financijske podatke i na podatke koji se prikupljaju na temelju vašeg pretraživanja interneta. Zato se iz godine u godinu sve više ulaže u edukaciju i povećavanje svijesti novih korisnika kada je pitanju njihova privatnost na internetu.

Važnost poštivanja osobnih podataka

Osobni podaci svakog korisnika trebali bi biti upravo to – osobni, i ne bi se smjeli distribuirati dalje bez njegovog izričitog pristanka na to. Iako vam se možda čini kako ne bi trebalo biti problema ako netko sazna vaše osobne podatke, tome ipak nije tako. Naime, ako vaši osobni podaci dospiju u krive ruke, lako se mogu iskoristiti za razne ilegalne radnje, poput krađe identiteta gdje bi hakeri na temelju vaših podataka mogli napraviti puno štete.

Europska unija je tako 2018. godine napravila korak naprijed kada je riječ o zaštiti korisnika i njihove privatnosti na internetu uvođenjem Opće uredbe o zaštiti podataka (General Data Protection Regulation – GDPR). To je zakon o zaštiti privatnosti i osobnih podataka te točno propisuje tko, kada i u kojoj mjeri smije koristiti nečije osobne podatke. Nepridržavanje te odredbe vodi do visokih novčanih kazni pa otkad je uvedena, korisnici se ipak mogu osjećati sigurniji kada je u pitanju njihova privatnost na internetu koja se tiče osobnih podataka.

Praćenje korisnika putem internetskih preglednika i pretraživača

Danas se velike polemike vode i oko toga smiju li internetski preglednici i pretraživači (kao što je Google) bilježiti koje pojmove vi pretražujete, koje web-stranice posjećujete i slično. Naime, možda ste i sami primijetili da često nakon što tražite određene stvari putem pretraživača ili nakon što posjetite određene web-stranice, reklame koje ćete viđati po raznim web-stranicama, društvenim mrežama i slično će biti vezano uz to što ste ranije gledali. To se zove ciljano oglašavanje i tvrtke koje se time bave zarađuju ogroman novac od toga.

Mnogi to smatraju narušavanjem privatnosti na internetu i ovo je svakako još jedno područje oko kojega će se još puno raspravljati u godinama koje slijede. Postoji mogućnost da ćemo i za taj problem dobiti neki zakon koji će korisnike zaštititi od ovakve prakse u budućnosti.

Načini zaštite za očuvanje privatnosti na internetu

Ne postoji 100%-tna zaštita privatnosti na internetu jer vam nitko ne može jamčiti da netko neće na neki način narušiti vašu privatnost. Ipak, postoje brojne sitnice koje možete raditi kako biste bili sigurniji po tom pitanju. Trudite se izbjegavati ostavljati svoje osobne podatke na internetu, osim ako to baš nije nužno (npr. pri kupnji u nekoj web-trgovini).

Sve poznatije platforme, poput društvenih mreža, servisa za dijeljenje videozapisa i slične imaju svoje postavke privatnosti. Provjerite te postavke te isključite one za koje smatrate da narušavaju vašu privatnost. Postoje i razni napredni načini zaštite privatnosti korištenjem specijaliziranih programa, ali o tome u nekom drugom članku.