Latest Post

Hoće li računala preuzeti naše poslove u budućnosti? Karakterne osobine uspješnog poduzetnika

Hrvatska je država smještena na sjevernom dijelu Sredozemnog mora zbog čega je u većem dijelu zemlje krasi ugodna mediteranska klima koju karakteriziraju vruća ljeta i blage zime. Upravo je taj dio Hrvatske dio koji privlači najveći broj turista koji svake godine u sve većem broju dolaze iz cijeloga svijeta kako bi uživali u odmoru u prekrasnoj Hrvatskoj.

Osim mora, sunca, predivnih plaža i ukusne mediteranske hrane i kontinentalni dio Hrvatske odličan je izbor za provođenje godišnjeg odmora jer je prepun prirodnih i povijesnih atrakcija koje vrijedi posjetiti.

Biser Mediterana

Iako je Hrvatska u svoj svojoj veličini predivna te svaka od regija ima iznimno bogate prirodne ljepote kao i povijesne znamenitosti koje svima oduzimaju dah, najposjećeniji dio Hrvatske svakako je hrvatska obala. Naime, posebnost hrvatske obale sastoji se u njezinoj razvedenosti, čistom moru i visokokvalitetnim ugostiteljskim uslugama.

Zbog svojih prvenstveno prirodnih ljepota, Hrvatska je proglašena jednim od bisera Mediterana što je svakako nezanemarljiva titula koja donosi puno pažnje i privlači brojne turiste, ali isto tako nosi i veliku odgovornost.

Nezaobilazne povijesne znamenitosti

Osim prirodnih ljepota od kojih se svakako ističu Plitvička jezera, rijeke Krka, Zrmanja, Kupa, Korana i druge te predivna ravna i plodonosna Slavonija, važno je spomenuti i povijesne znamenitosti kojima Hrvatska obiluje. Naime, Hrvatska ima velik broj znamenitosti uvrštenih na listu UNESCO-ve materijalne i nematerijalne kulturne baštine, a samo neki od ponosa Hrvatske u grupi nematerijalne baštine su:

  • Paška čipka
  • Hvarska procesija križa
  • Festa svetog Vlaha u Dubrovniku
  • Istarsko dvoglasno pjevanje
  • Sinjska alka
  • Bećarac
  • Klapsko pjevanje
  • Međimurske popevke
  • suhozid

Govorimo li o materijalnoj kulturnoj baštini tada je popis još i duži. Tome je tako zbog specifičnog geografskog položaja Hrvatske koja je kroz prošlost bila pod vladavinom brojnih dinastija, kraljevina i carstava. U tom smislu hrvatska materijalna kulturna baština zaista je bogata, a samo neke od znamenitosti koje vrijedi posjetiti su:

Kao što je vidljivo iz popisa, u svakom hrvatskom gradu ili mjestu moguće je pronaći neki od artefakata prošlosti ili pak dokaza o veličanstvenosti prirode na ovim prostorima, kao i o duhu, običajima i tradiciji hrvatskog naroda.

Zemlja velikih scena

Osim prirodnih i kulturnih bogatstava Hrvatska ima i niz drugih zanimljivosti koje bi mogle privući turiste iz cijelog svijeta. Jedna od zanimljivih činjenica koje bi mogla zanimati mnoge je i činjenica da je Hrvatska, zajedno sa svojim prirodnim i kulturnim bogatstvima, poslužila kao izvrsna kulisa za snimanje brojnih filmova i serija koje su svjetski poznate.

Jedno od definitivno najpoznatijih pojavljivanja Hrvatske na velikim svjetskim platnima svakako je snimanje popularne serije Igre prijestolja koje se održavalo u Dubrovniku. Osim te serije, u Hrvatskoj se snimalo još 20ak velikih projekata, kao što su poznata britanske špijunska serija The Ipcress File, švedska serija Agent Hamilton, blockbusteri The Unbearable Weight of Massive Talent, Bliss, The Hitman’s Wife Bodyguard. S obzirom na prisutnost Hrvatske na velikim platnima ne sumnjamo kako će velikih projekata snimanih u Hrvatskoj biti još i više.