Latest Post

Hoće li računala preuzeti naše poslove u budućnosti? Karakterne osobine uspješnog poduzetnika

U posljednjih nekoliko godina obrazovanje je vrlo napredovalo u smislu svoje digitalizacije. Sve veći broj izdavača udžbenika kreirao je digitalne platforme na kojima su dostupni različiti interaktivni sadržaji za učenike – kvizovi, igre, animacije, videozapisi, audiozapisi i brojni drugi materijali koji prvenstveno učenicima olakšavaju usvajanje nastavnih sadržaja.

Isto tako, takvi alati pomažu i profesorima kako bi kreirali zanimljivije sadržaje i nastavne satove koji će privući učenike te ih motivirati na rad. S obzirom na tu činjenicu, možemo reći kako je digitalizacija obrazovnog sustava uvelike doprinijela obrazovanju svih uzrasta učenika, posebno onih kojima učenje ide slabije ili koji nisu zainteresirani.

Ulazak u svijet digitalnog

Iako je neosporna činjenica da je su djeca danas od najmlađih dana izložena utjecaju mobilnih telefona, tableta, televizije i ostalih elektroničkih uređaja, korištenje tehnologije u obrazovne svrhe doprinosi razvoju njihove informatičke pismenosti. Naime, postepenim uvođenjem tehnologije u njihovo obrazovanje, oni se od najranijih dana upoznaju sa svim mogućnostima koje im tehnologija pruža i to ne samo u smislu pristupa nastavnim sadržajima, već i u smislu upoznavanja osnova tehnologije.

Tako će učenici kroz pristup raznim platformama i rješavanjem zadataka na istima usvojiti osnove pisanja na računalu, služenja raznim programima poput programa za pisanje teksta, programa za crtanje, snimanje fotografija i videozapisa. A to će im kasnije uvelike koristiti i u svakodnevnom životu.

Komunikacija na internetu

Još jedna od pozitivnih strana digitalizacije obrazovanja svakako je i učenje o pravilima komunikacije na internetu. Naime, komunikacijom putem tehnologije, učenici na samim počecima usvajaju znanja i sposobnosti pravilnog načina pisanja poruka, obraćanja na internetu i pristojne komunikacije.

Tako će učenici usvojiti osnove internetskog bontona, znat će komunicirati tijekom trajanja videopoziva, komunicirati sa svojim profesorima, ali i međusobno. Upravo zbog toga stvorit će se generacije ljudi kojima će slanje e-pošte i prisustvovanje videopozivu postati prirodno, a to će im definitivno koristiti i kasnije u poslovnom životu.

Pristup informacijama

S obzirom na sve veću digitalizaciju obrazovanja, učenici sve većeg broja škola diljem svijeta posjeduje prijenosna računala ili tablete koje koriste u nastavi. Upravo sve one platforme s početka priče, a koje prate aktualne kurikulume, kroz velik broj zadataka potiču učenike na samostalno istraživanje, kritičko promišljanje i donošenje vlastitih zaključaka na temelju činjenica koje su pročitali i saznali korištenjem tehnologije.

Na taj način odgajaju se i obrazuju generacije koje će u budućnosti vrlo lako samostalno dolaziti do većeg broja različitih informacija koje će potom samostalno filtrirati i na temelju njih donositi zaključke. A to je znatno drugačije od onih generacija učenika koje su do informacija dolazile isključivo iz udžbenika koji su nerijetko šturi, ali i daju informacije samo iz jednog ugla.

Mogućnost izvođenja nastave na daljinu

Jedna od glavnih prednosti korištenja tehnologije u obrazovanju je mogućnost izvođenja nastave na daljinu. Naime, početkom aktualne pandemije koronavirusa, upravo je tehnologija bila ta koja je omogućila neometano izvođenje nastave diljem svijeta zbog čega učenici nisu ostali uskraćeni za mogućnost usvajanja znanja, unatoč uvođenjima tzv. lockdowna i fizičkim distanciranjem.

Tehnologija je u ovoj situaciji omogućila praćenje nastave iz vlastitog doma, obavljanje svih školskih dužnosti, ali i onu nužnu povezanost među učenicima međusobno, ali i s njihovim profesorima. Upravo zbog toga kreiran je velik broj različitih platformi koje su više ili manje ispunjavale zahtjeve potrebne za izvođenje nastave poput uspostavljanja videopoziva, mogućnosti postavljanja materijala, rješavanja materijala i slanja povratnih odgovora učenicima. Uz pomoć ovakvih platformi, ali i postojanja raznih digitalnih alata, obrazovanje u ovim izazovnim vremenima postalo je lakše i dostupnije.