Latest Post

Hoće li računala preuzeti naše poslove u budućnosti? Karakterne osobine uspješnog poduzetnika

Hrvatska je zemlja koja se dosta razvila po pitanju korisnika interneta. Svake godine ih je sve više što pokazuju brojne statistike, a kvaliteta usluge je na sve višoj razini. U samim počecima, na internet ste mogli uglavnom samo korištenjem spore modemske veze. To se nakon toga malo ubrzalo korištenjem ISDN veze, a razvoj infrastrukture doveo je brzi internet u jako mnogo kućanstava. Brzine o kojima nekada niste mogli ni sanjati, danas su lako dostupne velikom broju ljudi.

Broj korisnika interneta povećao je i komunikaciju jer vrlo često ti korisnici međusobno komuniciraju, bilo da je riječ o direktnoj komunikaciji putem primjerice chata, ili indirektno, primjerice putem foruma, društvenih mreža i slično. U nastavku ćemo vidjeti koliko korisnici interneta u Hrvatskoj poštuju internetski bonton.

Većina korisnika poštuje internetski bonton

Pod pojmom internetskog bontona podrazumijevaju se razne akcije koje korisnici mogu raditi kako bi razina komunikacije i korištenja interneta bila na razini koja je povoljna za sve. Ne postoje statistike koje bi nam pokazale koliko se striktno korisnici interneta u Hrvatskoj pridržavaju svih tih pravila lijepog ponašanja, no iz prakse se može zaključiti da se velika većina pridržava.

Sudjelujete li u nekim online diskusijama, primjerice putem foruma, većina objava je pristojnog karaktera, korisnici se trude da budu pravopisno i gramatički točni u porukama i slično. Isto tako, većina korisnika je usvojila i još jedno nepisano pravilo da ne pišu samo velikim slovima, što može iritirati druge korisnike, a i takve poruke je teže čitati. Slična je situacija i kod korištenja društvenih mreža, većina korisnika se pridržava svih pravila uljudne komunikacije, a za očekivati je da su to prenijeli na internet iz stvarnog života.

Neodgovorni pojedinci na internetu

Iako sve ovo gore napisano djeluje idilično, ipak postoje određeni pojedinci koji se namjerno ili slučajno ne pridržavaju internetskog bontona. Tako se mogu pronaći razni pojedinci koje će tijekom raznih online diskusija vrijeđati druge korisnike, a često će i njihove objave biti pune mržnje, prostih riječi i slično. Riječ je o pojedincima koje se skrivaju iza svog nadimka na internetu jer smatraju da nitko ne zna njihov identitet i da mogu pisati što žele. Tog problema su postale svjesne i razne platforme koje čine sve da se obračunaju s takvim pojedincima. Tako se na društvenim mrežama mogu prijaviti korisnici koji čine takve loše stvari i mogu biti sankcionirani. 

S druge strane, portali u većini slučajeva omogućuju komentiranje članaka. Kada je postalo jasno da te komentare mnogi koriste za izbacivanje svojih frustracija, uvedena je obvezna registracija u kojoj se osoba mora predstaviti imenom i prezimenom te na temelju toga može biti sankcioniran.

Kao zaključak poštivanja internetskog bontona u Hrvatskoj, može se reći da se većina korisnika pridržava njegovih pravila, ali da, kao i svugdje, postoje pojedinci koji to ne čine. Oni su ipak manjina i ne treba im pridavati puno pažnje.