Latest Post

Hoće li računala preuzeti naše poslove u budućnosti? Karakterne osobine uspješnog poduzetnika

Čovjekoliki roboti posebna su vrsta robota koji nalikuju čovjeku, oni imaju oblik čovjeka te su iznimno funkcionalni. Razvijeni su kao dio eksperimenta kako bi se istražio lokomotorni sustav ili su pak razvijeni za razne industrije kako bi mogli rukovati ljudskim alatima ili funkcionirati u ljudskoj okolini.

Ovi roboti su najčešće sastavljeni od torza, glave, dvije ruke i noge, dok u nekim slučajevima mogu imati i samo gornje ekstremitete. Posebno sofisticirani čovjekoliki roboti imaju i glavu koja ima uši, oči, nos i usta pa ih nazivamo i androidnim robotima.

Roboti za interakciju

Razne su namjene za koje se proizvode čovjekoliki roboti, a jedna od njih je i za interakciju s drugima. U te svrhe napravljeni su čovjekoliki roboti koje karakterizira mogućnost interakcije s okolinom pa oni tako mogu oponašati i ljudske emocionalne ekspresije lica jer imaju razvijenu muskulaturu lica. Modeli napravljeni u ove svrhe posjeduju i vokabular koji broji oko 400 riječi. Svojom fizionomijom ovi čovjekoliki roboti vrlo su nalik na ljude pa je tako njihova visina od 160 centimetara do 180 centimetara, a najčešće teže i do 50 kilograma.

Osim mogućnosti verbalne interakcije ova vrsta ima i napredne mogućnosti poput mogućnosti računanja, prepoznavanja govora i vokalne sinteze koju prate pomicanje usana i sinkronizacija.

Osim verbalnog izražavanja i mimike lica, ovaj čovjekoliki robot ima i mogućnost pomicanja zglobova, vrata, donjeg dijela tijela, a može i pjevati i plesati.

Čovjekoliki roboti sportaši

Kao što je iz ranijeg primjera vidljivo, čovjekoliki roboti zaista su sofisticirana vrsta robota koja se može programirati za izvođenje različitih pokreta i radnji. Jedna od takvih radnji je i izvođenje sportskih aktivnosti poput stolnog tenisa. Naime, robotičari su razvili i čovjekolikog robota koji može igrati stolni tenis protiv ljudi. Tijekom igre on koristi umjetnu inteligenciju, ima ugrađen sustav učenja zbog čega tijekom svake igre on poboljšava svoje vještine čime postaje sve bolji.

Suprotno brojnim pretpostavkama da su ovakvi modeli robota spori te da je njihovo kretanje ograničeno, ovdje to nije slučaj – dapače, kretanje ovakvih modela vrlo je precizno, brzo i koordinirano.

Vaš asistent u vožnji

Još je jedna namjena zbog koje su dizajnirani čovjekoliki roboti, a to je pomoć u vožnji. Naime, automobilska tvrtka Honda 2000. godine razvila je model robota kojem je dodijeljena uloga funkcionalnog mobilnog asistenta koji pomaže onim vozačima koji nemaju potpunu pokretljivost. Ovaj model dizajniran je tako da prepoznaje pokretne objekte, geste, okolinu, zvukove i lica zbog čega može imati i interakciju s okolinom.

Uz pomoć fotoaparata koji je ugrađen u njegove oči, ovaj robot ima sposobnost detekcije pokreta više objekata kojima potom može odrediti udaljenost i smjer. Osim toga, može razlikovati glasove i ostale zvukove, može izreći svoje ime te, ono najvažnije, može prepoznati zvukove različitog podrijetla – pada predmeta ili sudara. Snimajući lica on ih povezuje s imenima osoba.

Roboti kao pomoć u rehabilitaciji

Slično prethodnom modelu koji pruža pomoć u vožnji, razvijena je i još jedna vrsta čovjekolikog robota koji svojim radnjama pomaže ljudima i to osobama s tjelesnim invaliditetom. Naime, velik broj čovjekolikih robota koristi se za razvoj složene protetike za osobe s tjelesnim invaliditetom, odnosno one kojima nedostaju udovi. Ova vrsta robota tako pomaže ljudima s invaliditetom u njihovoj rehabilitaciji.

Iako su u počecima kreirani kao bi pomogli u proizvodnji boljih proteza, zapravo su vremenom i sami postali dijelom njihova oporavka u kojem danas polučuju ogromne uspjehe. Time olakšavaju živote brojnih pacijenata s tjelesnim invaliditetom diljem svijeta.