Latest Post

Hoće li računala preuzeti naše poslove u budućnosti? Karakterne osobine uspješnog poduzetnika

Danas je sve više onih koji maštaju o pokretanju nekog svog posla. Neki to maštanje i pretvore u stvarnost, no treba puno truda i rada da bi neko poslovanje bilo uspješno i da bi raslo. Postoje različiti načini kojima možete potaknuti rast svog poslovanja, no brojni uspješni poduzetnici će se složiti da je najbolji recept za uspjeh organski rast. Riječ je o rastu poslovanja koji nije tako lako postići i za koji treba vrijeme.

Temelj organskog rasta je proširivanje poslovanja korištenjem svih resursa koje imate na raspolaganju, kao što su znanje, vještine, odnosi s drugim klijentima i slično. U nastavku donosimo neke sitnice koje sami možete napraviti da potaknete organski rast svog poslovanja.

Napravite analizu ciljane skupine klijenata

Brojni stručnjaci savjetuju da prije nego krenete s poslovanjem koje se sastoji od prodaje nekih proizvoda ili usluga, dobro promislite koji su vam ciljani klijenti i svoju buduću poslovnu strategiju formirate vezano uz tu analizu.

Naime, tako ćete moći još bolje profilirati svoje usluge, a možda ćete i među ciljanom skupinom klijenata doći do ideje što biste im još mogli dodatno ponuditi i time povećati svoje poslovne rezultate i potaknuti organski rast svog poslovanja.

Iskoristite veliki domet društvenih mreža

Društvene mreže danas svakodnevno koristi iznimno veliki broj korisnika. Objave na društvenim mrežama u sekundi može vidjeti nekoliko milijardi ljudi. Iskoristite to u svoju korist i kroz ciljano oglašavanje dođite do mnogih novih potencijalnih klijenata. A računica je jasna – puno novih klijenata osigurat će i puno novih prodaja ili poslovnih suradnji, a samim time i dodatni rast vašeg poslovanja.

Istražite konkurenciju

Koliko god ovaj savjet čudno zvučao, isplati se provjeriti što radi vaša konkurencija, odnosno one koji prodaju iste ili slične usluge i proizvode kao vi.

Kako biste se istaknuli i potaknuli organski rast svog poslovanja, morate se na neki način istaknuti. Zato pokušajte na temelju onoga što nudi vaša konkurencija pronaći nešto po čemu ste bolji od njih i razlog zašto bi netko kupio neki proizvod ili uslugu baš od vas. Jednostavno, pokušajte se staviti u poziciju kupca i razmisliti u kojem smjeru će on razmišljati i koji bi bili njegovi razlozi da odabere baš vas.

Nemojte zaboraviti klijente s kojima ste radili

Kada netko od vas kupi neki proizvod ili uslugu, nemojte da vaša poslovna suradnja stane na tome. S vremena na vrijeme, javite se tom klijentu, ponudite mu nešto novo iz svog asortimana, dajte mu neki popust ili neki dobar razlog da opet nešto kupi od vas. Takve stvari mogu itekako potaknuti organski rast vašeg poslovanja, samo nemojte pretjerivati s takvom praksom.

Ovo su samo neki od načina kojima možete potaknuti organski rast svog poslovanja. Trudite se biti što profesionalniji u tome što radite, ponudite dobre proizvode ili usluge, pristupajte svakom klijentu s punom pažnjom i poslovni uspjeh sigurno neće izostati.