Latest Post

Hoće li računala preuzeti naše poslove u budućnosti? Karakterne osobine uspješnog poduzetnika

Iako mnogi putovanje smatraju isključivo prilikom za odmor, mnogi su u putovanju pronašli izvor zarade. Naime, odlasci na putovanja i otkrivanje novih zemalja, gradova, kultura i običaja mnogima služe kao inspiracija da se i sami upuste u avanture otkrivanja drugih zemalja.

Upravo su u njima travel vlogeri pronašli svoju ciljanu skupinu kojoj se obraćaju svojim videima s raznih destinacija diljem svijeta. U suradnji s putničkim agencijama, hotelima i restoranima, travel vlogeri promoviraju njihove usluge te zemlje u koje idu dobivajući tako besplatno putovanje, ali i određenu naknadu za promociju.

Vlog kao način informiranja i inspiriranja

Za razliku od blogera koji se bave pisanjem blogova u kojima se mogu pronaći tekstualne informacije i fotografije vezane uz neku temu, vlogeri su osobe koje se bave snimanjem vlogova, odnosno videozapisa kroz koje gledatelji, odnosno pretplatnici njihovih kanala također dolaze do željenih informacija. U slučaju travel vlogera, te informacije se odnose na putovanja, destinacije, načine rezervacije karata, hotela, detaljne informacije o pojedinom gradu ili zemlji. Na ovaj se način informacije prenose puno vjerodostojnije i detaljnije jer su prikazane u videozapisu.

Iako se na prvi pogled čini vrlo jednostavan, posao travel vlogera nije nimalo jednostavan te iziskuje puno rada, truda, planiranja i organizacije kako bi se kroz jedan vlog prikazale sve činjenice bitne za određenu zemlju ili grad. Osim toga, potrebna su i značajna ulaganja u smislu ulaganja u opremu.

Najbolji svjetski vlogeri u 2021. godini

S obzirom da je travel vloging, odnosno snimanje vlogova s putovanja u posljednjih nekoliko godina postalo vrlo popularno i traženo, ne čudi činjenica da svake godine postoji lista najboljih u ovoj kategoriji. Postojanjem sve većeg broja travel vloggera konkurencija je sve veća pa se svaki od njih trudi biti što bolji i privući pažnju što većeg broja pratitelja, čime se povećava i njihova relevantnost na medijskom tržištu, zbog čega se i iznosi njihovih naknada povećava. Najboljim travel vloggerima u 2021. godini tako su proglašeni:

 • Fun for Louis
 • Mr Ben Brown
 • Vagabrothers
 • Hey Nadine
 • Migrationology
 • Wolters World
 • Hopscotch the Globe
 • Psychotraveller
 • GRRRL TRAVELER
 • Sonia’s Travels
 • The Planet D
 • Gone with the Wynns
 • Samuel & Audrey
 • 8 Miles from Home
 • The Food Ranger

Svaki od navedenih travel vlogera poseban je po svom načinu predstavljanja svojih putovanja, kao i prema segmentima putovanja koje predstavljaju. Tako se neki od njih više fokusiraju na gastronomiju, neki na avanturističke aspekte poput adrenalinskih sportova, neki na povijesne i kulturne znamenitosti. Upravo zbog toga svaki od njih ima svoju publiku koja ih vjerno prati.

Hrvatski predstavnik u svijetu vloginga

Osim u svijetu, travel vloging prisutan je i u Hrvatskoj. Jedan od najpoznatijih travel vlogera u Hrvatskoj je Kristijan Iličić. On iskustva sa svojih putovanja sa svojim pratiteljima i pretplatnicima dijeli na različitim platformama – Instagramu, YouTubeu te Facebooku. Način na koji Kristijan Iličić prikazuje sve destinacije na kojima se nalazi je vrlo direktan pa korisnici mogu dobiti uvid u sve što se zaista događa na tim destinacijama. On snima lokalno stanovništvo, tradiciju, običaje, zanimljivosti i sve ostalo s čim se susretne, bez potrebe za uljepšavanjem svega što se nalazi oko njega.

Upravo su originalnost, autentičnost i iskrenost ono što privlači brojne Kristijanove pratitelje i pretplatnike. On je pravi primjer kako neposrednost, iskrenost i opuštenost daju najbolje rezultate i kako su zemlje i gradovi koje prikaže na takav način najzanimljivije onima koji ga prate.