Latest Post

Hoće li računala preuzeti naše poslove u budućnosti? Karakterne osobine uspješnog poduzetnika

Internetski bonton (engl. netiquette) predstavlja pravila dobrog ponašanja na internetu. Nije riječ o pravilima koja su univerzalna i zapisana na nekom posebnom mjestu, niti će osoba koja ih se neće u potpunosti pridržavati snositi neke sankcije. Internetski bonton predstavlja pravila koja se zapravo nameću sama od sebe i s kojima osobe koje poštuju i pravila u stvarnom životu neće imati nikakvih problema. 

Riječ je o pravilima dobrog ponašanja pri korištenju interneta, a posebno pri komunikaciji s drugim korisnicima, bilo u međusobnom razgovoru ili u grupnim razgovorima. A upravo to je glavni razlog što se internetskom bontonu pridaje sve više pažnje, odnosno njegovo poštivanje je dobro za sve korisnike interneta.

Važnost bontona u komunikaciji putem interneta

Komunikacija putem interneta može se odvijati na razne načine. Komunicirati s drugim korisnicima možete putem društvenih mreža, foruma, chata i raznih drugih platformi. Bitno je znati razliku između poslovne i privatne komunikacije. Kada je riječ o poslovnoj komunikaciji, vrlo je važno slijediti osnovna pravila internetskog bontona:

  • Obraćajte se drugim korisnicima na „vi“ 
  • Nemojte koristiti emotikone, osim u iznimnim situacijama jer oni nisu prikladni za poslovnu komunikaciju
  • Slušajte korisnike i pustite ih da dovrše, a tek onda napišite što ste željeli reći
  • Budite pristojni u komunikaciji, isto kao što biste bili u komunikaciji u stvarnom životu

Kada je riječ o privatnoj komunikaciji, tada možete biti nešto slobodniji. No, pristojnost je nešto što biste morali usvojiti u svakom obliku komunikacije pa tako i u privatnoj komunikaciji.

Važnost bontona pri svakodnevnom korištenju interneta

Danas internet svakodnevno koristi veliki broj ljudi, neki zbog posla, neki iz privatnih razloga. Kako bi svima bilo jednostavnije i ugodnije korištenje, vrlo je važno pridržavati se internetskog bontona. Kao jedna od najkorištenijih usluga svakako se može izdvojiti slanje i primanje e-pošte. Kako bi ona bila što učinkovitija za sve korisnike, poželjno je pratiti sljedeća pravila:

  • Poruke e-pošte neka započinju pozdravom, nakon čega slijedi sadržaj poruke te na kraju pozdrav i vaš potpis  
  • Pišite kombinacijom malih i velikih slova prema pravopisnim pravilima jer će svima tako biti jednostavnije čitanje poruka
  • Nemojte nečiju e-poštu prosljeđivati drugim osobama bez dopuštenja te osobe; također, kada prosljeđujete poruku, uvijek proslijedite cijelu poruku, nemojte nešto izostavljati iz originalne poruke
  • Nemojte slati neželjenu poštu (razne reklame i sl.)

Važnost bontona za sigurnije korištenje interneta

Osim gore navedenih pravila internetskog bontona koja su važna za ugodnije korištenje interneta, postoje i određena pravila koja su važna za njegovo sigurnije korištenje. To se prije svega odnosi na objavljivanje osobnih podataka. Budući da se oni mogu zloupotrijebiti, pazite da svoje osobne podatke ne ostavljate primjerice na forumima, društvenim mrežama i sličnim mjestima gdje do njih bilo tko lako može doći te ih koristiti u neprimjerene svrhe.

Iz svega navedenog, lako je zaključiti zašto je pridržavanje internetskog bontona iznimno važno u raznim aspektima korištenja interneta.